Home / Mixoteka / 10 stvari možeš naučiti za 10 minuta što ti može promijeniti život.

10 stvari možeš naučiti za 10 minuta što ti može promijeniti život.

Danas svi živimo ne 100, već 200 na sat. Vjerojatno nemate vremena ni za čitanje ovog teksta. Mora biti teško nositi se sa svim odgovornostima koje nas svakodnevno čekaju, posebno na fakultetu ili na poslu.

Vrijeme je kratko, obveza je previše, a što ako i dalje želite imati i slobodno vrijeme i društveni život? Misija nemoguća! Da bismo to promijenili, svi pribjegavamo malim trikovima produktivnosti kako bismo im osigurali barem malo vremena za bavljenje sobom.

Evo rješenja! Naučite ovih 10 sitnica u sljedećih 10 minuta i sigurno ćete se već osjećati produktivnijima.

1. Pomodoro tehnika

Sposobnost upravljanja vremenom ključna je za vašu produktivnost! Prema mnogima, tehnika Pomodoro upravo je jedna od najučinkovitijih tehnika. Sve što trebate učiniti je organizirati svoje dnevne sastanke u razmacima od 25 minuta, što će vas “prisiliti” da budete vrlo efikasni.

2. Kako poboljšati svoj “prosjek”

Svakodnevno se trudimo poboljšati i davati još bolje rezultate, ali nikada ne nastojimo poboljšati prosjek naših performansi koji zapravo mogu imati veliki utjecaj na ukupni rezultat.

3. Kako unaprijed planirati

Planiranje unaprijed i postavljanje periodičnih ciljeva i njihovo ispunjavanje pružit će dovoljno pozornosti svakom zadatku. Na ovaj način ostajete usredotočeni na zadatak koji vam je pri ruci.

4. Kako meditirati

Kratki bijeg od obaveza i problema meditacijom zasigurno će vam olakšati život i pružiti vam bolju produktivnost. U stvari možete naučiti osnove meditacije u samo 10 minuta, a prednosti su beskrajne. Meditacija je pravi lijek za svakodnevni stres. Nakon meditacije, bit ćete produktivniji i odmorniji.

5. Tehnike pamćenja

Sve više stvari koje morate zapamtiti, a sve manje vremena! Ne, vaš mozak nije kompjuter da možete jednostavno uploadovati informacije, morate ih naučiti! A tek zaboravljanje! Ako se desi da ste nešto zaboravili ili to niste dobro ni naučili ili se negde “zaturilo”. Koncentracija i ponavljanje su zaslužni za pamćenje. Potrebno je da se dobro usredsredite na to što pokušavate da zapamtite, a zatim da testirate to što ste naučili ponavljajući.

6. Kako ubrzati čitanje

OK, mala prečica. Ako nemate dovoljno vremena za čitanje, ne možete čitati u tranzitu na putu za fakultet ili posao, upotrijebite jedno malo olakšanje. Dajte audioknjigama priliku. Mnoge aplikacije nude mogućnost odabira brzine kojom će se reproducirati audio materijal, pa pokušajte ubrzati mozak i slijedite knjigu 2-3 puta brže nego inače. Mozak će joj trebati oko 10 minuta da se prilagodi.

7. Kako preuzeti odgovornost

Vrlo često ljudi pokušavaju pronaći razloge zašto ne mogu nešto učiniti; zašto ne stignemo napisati seminar, pripremimo se za ispit na vrijeme, vidimo se prijatelji … Prestanite smišljati izgovore, iskoristite to vrijeme da naučite preuzeti odgovornost za svoje postupke. To ćete lakše i brže završiti ako ne gubite vrijeme pokušavajući pronaći uzrok i izgovor. Preuzejte odgovornost i jednostavno krenite dalje.

8. Kako se kritički organizirati od onog bitnog

Naravno da je sve bitno i hitno, kao i uvijek. Ali je li to zaista tako ?! “Redate” jedan po jedan, popis prioriteta samo pada, a vi na kraju nemate ništa. Vrijeme je da naučimo kako odvojiti ono bitno i hitno od onoga što je samo naizgled važno i što zapravo može čekati.

9. Istezanje

Sati provedeni za računalom tada će imati ozbiljne posljedice na vaše zdravlje, osim ako ne naučite da je potrebno napraviti kraće pauze i ustati se sa stolice kako biste istegnuli i opustili sve napete mišiće u leđima, nogama, ramenima, vratu … Trebate samo 10 minuta da naučite osnovne vježbe istezanja koje će vam spasiti život, ali doslovno!

10. Kako zakazati sastanke u blokovima

Da se ne pretvorite u iscrpljujući maraton svakodnevnih maratona koji rješavaju kraj života, a svaka sitnica vas lako odvlači od posla, naučite organizirati svoje vrijeme. Zakažite sastanke, zakažite vrijeme odmora, vrijeme studija, vrijeme da vidite prijatelje i obitelj i nikada nećete morati preskočiti s jednog zadatka na drugi bez pravila ili naredbe.

error: