Home / Mixoteka / Muškarci se plaše inteligentnih žena

Muškarci se plaše inteligentnih žena

Najnovije istraživanje pokazuje da muškarce manje privlače žene koje su inteligentnije od njih.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin otkrila je da muškarce privlači ideja o druženju s inteligentnom ženom, ali to im se u stvarnom životu nije dopalo.

Istraživanje su proveli znanstvenici i istraživači sa Sveučilišta u Buffalu, Luteranskog kalifornijskog i Sveučilišta u Teksasu, javlja Anadolija.

U istraživanju je sudjelovalo 105 muškaraca koji su imali zadatak pročitati dva hipotetička scenarija. U prvoj, pripadnici suprotnog spola nadmašuju ih iz matematike i engleskog jezika, dok u drugoj verziji ona djeluje lošije od ispitanika. Tada su muškarci trebali razmišljati o tim ženama kao o mogućim partnerima.

Muškarci su žene koje su se bolje ponašale kao poželjniji partneri i pokazale više interesa za njih od žena čiji je učinak niži.

Međutim, na pitanje hoće li uistinu izlaziti s takvom ženom, većina muškaraca pokazala je nezainteresovanost, što potencijalnog partnera čini manje atraktivnim i manje želje za razmjenom podataka o kontaktima.

Znanstvenici vjeruju da uzrok ovog fenomena leži u “osjećaju potisnute muškosti u prisutnosti žena koje su inteligentnije od njih”.

error: