Home / Mixoteka / Kako ti ljubimac može pomoći dok si u izolaciji

Kako ti ljubimac može pomoći dok si u izolaciji

  • Stručnjaci kažu da ljubimci mogu pomoći ljudima da se bave samoćom i izolacijom tokom skloništa u COVID-19.
  • Oni dodaju da ljubimci, posebno psi, mogu motivirati ljude da idu van vježbati i uzmu pauzu sa posla.
  • Posvojenja ljubimaca su u porastu tokom epidemije COVID-19, ali stručnjaci kažu da bi ljudi trebali uzeti u obzir gdje žive i da li imaju vremena kupovati hranu za kućne ljubimce ili odvesti životinju kod veterinara.

Bila je srebrna strana u COVID-19 pandemiju za skloništa za kućne ljubimce i centre za spašavanje ljubimaca.

“To je odista bila igra-promjena u svijetu grananja,” izjavio je Kitty Block, predsjednik i glavni izvršni časnik humanog društva Sjedinjenih Država.

Blok je rekao Healthline da revizija organizacije Pethealth pokazuje da su posvojenja kućnih ljubimaca 100% od prošle godine.

For some people, pets are making a big difference in the isolated world of COVID-19.

Ljubimci pomažu ljudima.

Ronni Gordon, honorarni pisac sa sjedištem u Massachusettsu, pronalazi utjehu sa svojim 13-godišnjim čokoladom labrador retriever.

“Da je nisam imao, bio bih veoma usamljen,” rekao je Gordon Healthline. “Pas mi je pomogao da se oporavim od leukemije, a sada mi pomaže da se probiim kroz samoizolaciju jer ti nisi stvarno izolovan kada živiš sa drugim živim bića.”

Gordon kaže da se njen pas Maddie pobrinuo da ode u šetnju uprkos njenim strahovima.

“Moj krvni pritisak je bio visok,” rekao je Gordon. “Ja sam preživeli rak i malo imunokompromitovan i plašim se da odem bilo gde.”

Kaže da njen pas može pomoći da ublaže te strahove.

“Pre neki dan pre nego što sam uzeo krvni pritisak, zagrlio sam psa. Mogao sam osjetiti smirenost. [Moj krvni pritisak] je bio normalan, “kaže ona. “Postoji prava kemijska reakcija, i definitivno mogu osjetiti sebe smirenost.”

“Ako se probudim uznemireno, kada je vidim ujutru i pozdravim je, osećam se bolje,” dodala je ona.

Bolje se osjecam na listi želja sada.

“Mi smo u stvari odlučili usvojiti dan nakon što je moja kćerka došla kući u karantenu s nama,” kaže Annie Biskar, bivša administrativka za obrazovanje i supruga gerijatrijskog medicinskog internista u kalifornijskoj dolini Coachella.

“Ona ima 22 godine i seli se nazad sa svojim roditeljima nakon što je skoro maturirao, skoro je imao posao, skoro počeo svoj odrasli život,” izjavio je Biskar za Healthline.

“Nije mogla da izađe iz kreveta. Ona se osjećala krivom što je bila tako shrvan zbog svoje situacije kad su svi patili, ali ona se nije mogla prisiliti na to, “dodala je ona.

Izgleda da je ljubimac bio pravi lijek.

“Kao njena majka, i neko ko užasno pati od depresije, znao sam da je jedina stvar koja može omesti ili prekinuti negativne stimulanse da se fokusira na nekoga/nešto drugo osim sebe,” izjavio je Biskar. “Ali, ne možeš reći sebi da to radiš više nego što možeš da se Golicaš. Neke stvari jednostavno ne um iznad materije. ”

Dakle, ona je preuzela akciju.

“Odlučeno je. Rekao sam joj, ustaj iz kreveta, idemo u sklonište, “kaže Biskar.

Zbog epidemije COVID-19, sklonište ograničava pristup posjetiocima da spriječi nepotrebnu izloženost.

“Pa je moja cerka istupila. Poslala mi je poruku sa slikom na kojoj piše: “Našao sam je!” Biskar je rekao. “Izašla je iz skloništa sa malom ženskom tabom koja je izgubila polovinu lijevog uha, a moja kćerka je bila pod opsadom.”

Med jazavac, ili med, na kratko, prilagođava se dobro svom novom domu i već pruža podršku cijeloj porodici.

“Postoji nešto tako utješno u vezi kućnog ljubimca u ovo vrijeme. Nemaju pojma šta se dešava tamo. Oni su sigurni i neutralni teren, “kaže Biskar.

“U krizi, kad se osjećam tako van kontrole, brinuti se o nekome, nekom drugom biću, čini da se osjećam kao da preuzimam kontrolu nad svojim životom,” dodala je ona. “Ljubimci ne donose prtljag u vezu. Njihove potrebe su jednostavne: udobnost, hrana, sklonište-osnovno. ”

 

error: