Home / Mixoteka / Je li vegeterijanska dijeta sigurna za djecu?

Je li vegeterijanska dijeta sigurna za djecu?

U julu 2016, Washington Post je objavio priču o talijanskom paru koji je izgubio starateljstvo nad svojim 14-mjesečnim sinom.

Dječak je primljen u bolnicu i teži kao prosječno 3 mjeseca staro dijete.

Tražio je hitnu operaciju urođene srčane bolesti.

Razlog za nizak nivo kalcijuma i opšti pothranjena?

Njegovi roditelji su vodili svog sina na strogu vegansku dijetu od rođenja bez davanja bilo kakvih dodataka da bi se izradili za hranjive tvari koje je propustio.

Prema toj pošti, ovaj slučaj nije bio jedinstven.

U stvari, to je bio treći slučaj deteta u Italiji koji je bio u bolnici zbog vegetarijanske ishrane.

I bilo je sličnih slučajeva širom svijeta koji datiraju iz 2004. U jednom slučaju, par u Sjedinjenim Državama je osuđen na doživotnu robiju nakon što im je beba umrla zbog nehranjenost.

Eksperti izražavaju zabrinutosti

Na 50-godišnjem sastanku Evropskog društva pedijatrije Gastroenterologije, Hepatologije i ishrane (ESPGHAN) ranije ovog mjeseca, eksperti su odlučili govoriti o opasnostima vegetarijanske ishrane za djecu bez odgovarajućih dodatka.

“Teško je osigurati zdravu i uravnoteženu vegetarijansku dijetu kod mladih novorođenčadi, a roditelji bi trebali shvatiti ozbiljne posljedice nepridržavanja savjeta u vezi s dodatkom ishrane,” izjavio je u saopćenju za štampu Dr. Mary Fewtrell, predsjedavajuća komiteta za ishranu ESPGHAN. “Rizici od pogreenja mogu da ukljucuju nepovratno ostecenje i, u ekstremnoj, smrti.”

Dr. Myriam van Winckel, profesor u odjelu pedijatrije i medicinske genetike na univerzitetu Ghent u Belgiji, imao je nešto slično za podijeliti.

“Što je ograničenije dijeljenje djeteta, veći je rizik od manjka, a ovo je daleko najviša u vegetarijanskom djetetu,” izjavio je van Winckel u saopćenju za štampu. “Ali rizik ne prestaje. Veganske majke koje dohrane također moraju biti svjesne da njihova djeca mogu razviti nedostatak vitamina B-12 u periodu od 2 do 12 mjeseci zbog nedostatka rezervi u njihovom tijelu po rođenju, čak i ako majka ne pokazuje nikakve znake nedostatka.

Zvaničnici u ESPGHAN nisu jedini koji zvuče kao alarm.

error: