Home / Novosti / DAŠAK NADE, UPRAVO STIGLA DOBRA VIJEST IZ NOVOG PAZARA: Krizni štab saopštio šta se desilo

DAŠAK NADE, UPRAVO STIGLA DOBRA VIJEST IZ NOVOG PAZARA: Krizni štab saopštio šta se desilo

Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara saopštio je da u posljednja 24 sata u Regionalnom COVID centru Novi Pazar nije bilo preminulih osoba.

U posljednjih 17 dana, od kada se saopštavaju zvanični podaci o broju preminulih i stanju u Opštoj bolnici Novi Pazar, COVID centru za pacijente sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina, po prvi put u jednom danu nije bilo lica koja su izgubila život usljed posljedica bolesti izazvane koronavirusom.

Prema podacima koje su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni COVID centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje Novi Pazar (ZZJNP) do danas je na svim odjeljenjima te bolnice 241 hospitalizovani pacijent, primljeno je 8, a otpušteno 18 pacijenata.

Kako je navedeno u izvještaju za stanje na dan 16. jul, nije bilo preminulih, na respiratorima je bilo 9, na high-flow 14 je pacijenta, a u COVID ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar bilo je 316 pregleda.

Dodaje se i da je od urađenih 108 seroloških (brzih) testova iz krvi 53 bio pozitivan.

novi-pazar-koronavirus12

foto: Anadolija

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je nakon jučerašnje sjednice Kriznog štaba ocijenio da je da je situacija s pandmeijom koronavirusa u gradu i dalje teška ali stabilizovana.

On je novinarima izjavio da je pored velikog broja pacijenata, oko 100 medicinskih radnika u Novom Pazaru bilo zaraženo koronavirusom, oko 70 u OB Novi Pazar i oko 30 u Domu zdravlja, što je prema njegovim riječima dodatno otežalo situaciju.

“Zdravstveni sistem bio pred kolapsom. Pomoć je stigla od ljekara iz Kragujevca koji su uradili novu organizaciju i pomogli. Pomoglo je i medicinsko osoblje iz Kraljeva, Jagodine i drugih gradova Srbije, a došli su i ljekari iz Bosne i Hercegovine. Bila je najneophodnija pomoć u medicinskom kadru”, naveo je Biševac uputivši riječi zahvalnosti svima koji su, kako je podvukao, ostavili svoje porodice i rizikujući svoje život došli da pomognu.

novi-pazar-koronavirus01

foto:Anadolija

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazara do 16. jula u toj ustanovi testirano je 5.796 osoba, od tog broja, ukupno inficiranih je 997, iz Novog Pazara 830 lica i Tutin 130 lica.

U posljednjih mjesec dana Novi Pazar, Sjenicu i Tutin zahvatio je val pandemije koronavirusa. Broj hospitalizovanih u novopazarskoj bolnici dostigao je blizu 400 ljudi, a 10. jula je zabilježeno deset preminulih pacijenata oboljelih od COVID-19.

error: